~*~Jamu Buatan Sendiri.:.Jamu Ibu Raif~*~

Selasa, 15 Februari 2011

Salam sayang buat semua yang sudi jengok teratak ibu yang tak seberapa ini.....
Eceli tadi ibu sesaja p melawat fb kawan2 ibu & last ibu lepak kat fb ibu raif ni... tengok gambar2 tetiba terjumpa lah jamu homemade buatan Ibu Raif sendiri...
~*~

Setelah mendapat keizinan untuk share cara2 buat jamu tersebut ibu pun terus edit gambar2 kat photoscape, mengikut kata IR jamu ini boleh diminum sejak anak dara lagi dan fungsinya:

  • Melawaskan perjalanan darah terutama darah haid.
  • Haid tidak teratur.
  • Menjaga kesihatan dalaman wanita.
Dan ini lah bahan2nya:~
  1. Kunyit hidup (suka hati nak banyak mana)
  2. Gula melaka
  3. Asam jawa
Cara-cara:~
  1. Basuh bersih-bersih kunyit hidup tadi kemudian potong kecil-kecil seperti didalam gambar.
  2. Ramas asam jawa dengan seperiuk air.
  3. Kemudian masukkan ketiga-tiga bahan diatas tadi.
  4. Rebus selama 10 hingga 15 minit.
  5. Tapis & setelah sejuk boleh dimunim 2x sehari
Selamat mencuba!!!
Lebihnya jgn lupa simpan dalam petiAis!!!



3 Pesanan:

risa berkata...

saye dah follow ye...hehehehe

sakura dihatiku berkata...

Jamu ni minum lepas makan ke sebelum yew? bpe sukatan sekali minum? bnyk ke sikit dah memadai?

sygkuct berkata...

salam kak...
maaf nak betanye ...
kalu time period .. blh minum ke jamu ni .. or kena stop jap... ?
Lg satu ... kalu org x kawen mcm i ni blh ke minum jamu ni ?
nak try laa ...

Borang Maklumat Hubungan

Nama

E-mel *

Mesej *

Apa kata Mereka?

Get widget here
Siti Darna & Atan Ahmad. Dikuasakan oleh Blogger.

link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...